tiistai 28. joulukuuta 2010

"Suolaa, suolaa, enemmän suolaa"

Kypsemmät blogini lukijat varmasti muistavat vielä Fakiiri Krnoblomin kuolemattomat taikasanat "suolaa, suolaa, enemmän suolaa".

Joku on tainnut lausua noita taikasanoja melko tiuhaan täällä Reinin jokilaaksossa.

Jokunen postaus sitten kirjoittelin kommenttiin vastaukseksi jotakuinkin että "kuulemma jossain kohtaa talvea voi olla lunta maassa ihan viikon, parin ajan muutaman sentin verran."

Nyt eletään joulukuun loppupuolta ja tähän mennessä täällä on ollut lunta 3 eri jaksossa yhteensä noin 3 viikon ajan. Ensimmäisellä kerralla sen muutaman sentin verran, toisella kerralla noin 10 senttiä ja tällä nykyisellä kerralla jo sitten yli 10 senttiä. Paikalliset sanovat, etteivät muista yhtään talvea jolloin olisi ollut näin monta kertaa ja näin paljon lunta näin aikaisin. Kiva. Always take the weather with you, lauloi Crowded House aikoinaan.

Tosin kauaksi on jääty Suomen tämän alkutalven keleistä, onneksi. Oikeastaan täällä joulukuun sää on muistuttanut melko pitkälti normaalia Suomen joulukuuta. Välillä lunta, välillä loskaa, välillä vettä ja lämpötila sitten sen mukaan. Seuraavan 10 päivän ennustus lupaa pakkasten jatkuvan ja lisää lunta.

Lumestahan pääsee eroon monellakin tavalla, mutta nämä paikalliset eivät taida tuntea kuin yhden tavan: suolauksen. Suolaa kylvetään aivan käsittämättömiä määriä teille, pihoille ja jalkakäytäville. Suomessa valitetaan, kun Destia alihankkijoineen kylvää suolaa teille tonnikaupalla, mutta valitus on syytä lopettaa samantien. Täällä määrä on moninkertainen. Ja eroa lisää vielä se, että Suomessa teille lasketaan suolaliuosta kun taas täällä Saksassa suola-autosta putoaa lähes pikkurillin kokoisia suolarakeita. Ja paljon! On mielenkiintoista ohittaa moottoritiellä moinen suola-auto, kun rakeet kopisevat pitkin oman auton kylkeä.

Kuulin kollegoilta, että yksityiset ihmiset eivät saisi kylvää suolaa pihoillensa ja jalkakäytäville, mutta tuota sääntöä ei noudata kyllä täällä kukaan. Jalkakäytävät ovat kuin kesällä kun suolaa on kylvetty niille. Ja arvata saattaa, miltä kengät näyttää kun niillä kävelee päivästä toiseen tuolla suolalitkussa.

Mikä pahinta, koirien tassut ovat myös melko kovilla tuon suolauksen kanssa. Anturat täynnä suolaa, turkki jaloissa kuivuu suolasta ja koska maa on kuivan lumen sijasta märkää suolalumiloskamössöä niin turkkiin tarttuu sitten myös kaikki hiekka ja roskat.

Jonkun pitäisi kertoa näille semmoisista asioista kuin lumikola ja hiekoitus. Elämä olisi paljon mukavampaa.

Teidän,

KNAM

Ei kommentteja: