tiistai 6. toukokuuta 2008

Afgaani - älykäs?

Tulipa sitten luettua artikkeli joka käsitteli koirien älykkyyttä. Voittajaksi selviytyi jokin kaikille-vastaantulijoille-häntäänsä-iloisesti-heiluttava koira ja peränpitäjien joukkoon rankaattin - yllätys yllätys - afgaani.

Noin pintapuolisestihan tämä pitää täysin paikkaansa. Jos afgaanille koittaa jotakin "turhanpäivästä", kuten kierimistä tai paikkaa, opettaa, niin lopputuloksena on hölmösti kouluttajaansa vilkaiseva karvakasa joka lontii samoilta jaloilta kohti sohvaa. Pientä eloa voi afgaaniin saada, mikäli kädessä on jokin herkkupala (kuten kilo juustoa tms.).

Silti uskallan väittää, ettei afgaani ole tyhmä - päinvastoin! Afgaani keksii kyllä keinot avata ovet, kiertää esteet, totella jopa ihmistä mikäli palkinto on hyvä. Tästä olisi lukuisia esimerkkejä, mutta siitä sitten joku toinen kerta.

Mutta se, mitä jaksan joka kerta hämmästellä on afgaanin ja agilityn yhdistelmä. Tästä mallia näyttää Bella&Molly Ludden blogissa, josta löytyy todisteaineistoa siitä, että afgaanikin tekee temppuja! Mutta kärsivällisyyttä se vaatii, ainakin kouluttajalta.

Josta päästäänkin siihen, että kumpi siellä agilityradalla onkaan viisaampi, kouluttaja vai koulutettava?

Maud, Kati & Janne: Ja tämä ei ollut ilkeyttä, vinoilua vain ;) Olen oikeasti oikein ylpeä teistä, että jaksatte tuollaistakin rakkaille koirillenne opettaa! Itsellä ei taitaisi hermo kestää...

Teidän,

KNAM

2 kommenttia:

Maud kirjoitti...

Agilityradalla ovat Bella ja Molly, Ludde odottaa ensi vuoteen ennen kuin pääsee kokeilemaan. Olin mukana vaan valokuvaajana.

Olen samaa mieltä siitä että afgaani oppii parhaiten kun se luulee huijaavansa omistajan,siksi toimii naksutin niin hyvin afgaaneille. Afgaania ei vaan pysty kouluttaa perinteisellä tavalla, koska se on jalostettu niin kauan itsenäiseksi metsästyskoiraksi,ja sen ajatusmaailma on sen takia aivan erilainen kun esim. bordercollien. Siitä piirettä sen luonteesta emme ole vielä onneeksi jalostaneet pois.

Laskos / KNAM kirjoitti...

Virhe korjattu, kiitos huomiosta!

KNAM