maanantai 31. toukokuuta 2010

Pentuhuoneesta vierashuoneeksi, osa 1

Kuukausi sitten aloitettiin ihan tosissaan haaveiden ja suunnitelmien muuttaminen todellisuudeksi, kun entisestä pentuhuoneesta ryhdyttiin remontoimaan makuu-/vierashuonetta. Paperilla homma näytti helpolta ja edulliselta, mutta totuushan remonteissa on aina toinen. Tässä nyt ensimmäinen osa ja reportaasi siitä, mitä on saatu aikaiseksi. Seuraava osa tullee siinä vaiheessa kun seinät on saatu kuntoon ja trilogian kolmas osa sitten kertoo kattopaneloinnista sekä esittelee (toivottavasti) lopputuloksen.

Toukokuun alussa pidin talvilomaa, jonka aikana oli tarkoitus saada huoneen remontti hyvään vahtiin. Lähtötilanne oli kaappien purun ja lämpöpatterin irroituksen jälkeen jotakuinkin tämän näköinen:



Seinillä oli kipsilevyjen takana hieno 80-lukulainen kukkatapetti, lattiassa näkyy hyvin selkeä raja sille missä kaappi sijaitsi. Muilta osin lattia oli käytännössä pilalla. Myös ikkunan alla olevasta kipsilevystä näkee kivasti mitä kaikkea pennut tekevätkään...

Seuraava vaihe oli sitten lattian purku ja sahanpurujen poisto. Tämän kuvittelin olevan melko nopea homma, mutta taas kerran yllätykset odottivat ihan nurkan (tai paremminkin lattialautojen) takana.



Ikkunaseinältä on yllä olevassa kuvassa nyt poistettu pintamateriaalit jolloin näkyvillä on enää laudoitus. Lattiasta on nyt poistettu n.10 lattialautaa joiden alta sitten löytyi noin 40 senttimetrin kerros sahanpurua. Tästä voidaan siis tehdä pieni laskelma eli kun huoneen koko on 12m2 niin sahanpurueristettä lattiasta löytyi yhteensä noin 4,5m3. Jätesäkeiksi muutettuna semmoiset 30 jätesäkillistä!

Kun purut oli vihdoin ja viimein saatu poistettua, oli aika ryhtyä rakentamaan uutta. Tässä kohdassa oli mehukannu KNAM:lta jo sen verran tyhjä että apuihin kutsuttiin ihan ammattilaisia työtahdin parantamiseksi (oikeasti apuvoimat tulivat hätiin jo siinä vaiheessa kun puruista olin lapioinut vasta puolet mutta tätä ei kerrota kenellekään). Oli aika asentaa lasivillat poistetun purun tilalle.



Leikkaa-sovita-asenna-leikki alkoi ja sujuikin ammattimiehiltä todella ripeästi. Muutama tunti aloituksesta olivat villat paikoillaan ja juoksujen päälle lattialevyjä tukemaan tulleet alalaudat ruuvattuna:



Päivän urakan päätti lattialevyjen (15mm paksu lattiakipsilevy muuten painaa kuin synti!) asennus.



Miehet pääsivät ansaitulle vapaalle ja paikalle ryntäsi pikkuveli asentamaan lattialämmitystä. Teimme 6mm kipsilevystä soiroja joiden väliin asensimme lattialämmityskaapelin kuumaliiman avulla. Tämän jälkeen tasoitin lattiatasoitteella soirojen välit tasaiseksi jotta toinen lattiakipsilevykerros pystyttäisiin helposti asentamaan päälle saneerauslaastilla. Kuvassa näkyy vasemmassa reunassa himmeästi tasoitettu soirotus jonka seassa on lattialämmitys. Työn alla on parhaillaan toisen lattialevykerroksen asennus saneerauslaastin avulla.



Tämän jälkeen lattian pohjatyöt olivatkin tehty ja meillä oli valmius aloittaa laatoitus. Laataksi valittiin 30cm*60cm ruskean sävyinen laatta joka on tarkoitettu virallisesti julkisiin tiloihin. Keston pitäisi siis olla taattu. Työmiehet kirosivatkin laattavalintaa, sillä sen kovuuden takia sitä oli vaikea katkaista ja työstää. Hajosipa leikissä yksi laattaleikkurikin. Laatat ladottiin tiililadonnalla, jotta ulkoasu olisi vähän elävämpi ja täytyy sanoa että hieno siitä tuli. Valitettavasti en ole vielä ottanut kuvaa valmiista, saumatusta lattiasta joten saatte tyytyä tähän työvaiheen kuvaan. Osassa 2 sitten parempaa kuvaa valmiista lattiasta.



Alunperin lattiapinta oli juoksuista 28mm korkeudessa mutta kaiken tämän jälkeen pinta nousi noin 60mm, nousua siis reilut 3 senttiä. Periaatteena kuitenkin olen pitänyt tässä remontissa nyt sitä, että kun kerran lähdetään isosti remontoimaan niin tehdään huolella ja hyvää laatua. Lattialämmitys on ihan ehdoton kivilaatan kaverina ja jotta kaikki mahdolliset joustot saadaan poistettua niin pohjatyöt on syytä tehdä huolella.

Kuvassa vielä profiilikuva lattian rakenteesta. Alimpana alalaudoitus näkyvillä siinä karvakasan kohdalla (10mm), alempi lattiakipsilevykerros (15mm), soirotus lattialämpöineen ja tasoituksineen (6mm), ylempi kipsilevykerros (15mm), saneerauslaasti (3-5mm) ja laatta (10mm).



Seuraavaksi sitten seinien kimppuun. Tarkoitus on lisäeristää ulkoseinät sisäpuolelta SPU Anselmi-levyillä ja laittaa kahteen muuhun seinään tavalliset kipsilevyt. Lisää raporttia siis tulossa.

Teidän,

KNAM