maanantai 8. lokakuuta 2007

Lisää rahaa hoitajille - keneltä?

KNAM:n rahapussilla alkaa olla vilskettä. Ei riitä että vaimo koirineen siellä pyörähtelee tasaisin väliajoin mutta nyt siellä on jo kolkuttelemassa tämän maan muutama kymmenen tuhatta hoitoalan työntekijää.

Hoitoalalle tarjottu 2.5 vuoden sopimus noin 12% korotuksineen ei riitä hoitajille vaan he haluavat lisää. He haluavat palkkansa kertaheitolla samalle tasolle kuin teollisuusmaissa keskimäärin. Tämä pisti ajattelemaan, että entäpä jos suomalainen insinööri alkaisi vaatimaan samaa. Siis se Nokian insinööri joka tekee niitä puhelimia joista tulevilla rahoilla tämä maa on käytännössä pyörinyt jo monta vuotta. Verrattuna eurooppalaiseen palkkatasoon, saatika amerikan palkkatasoon, suomalaisinsinööri tienaa jopa vain puolet kun bruttopalkasta puhutaan. Nettopalkassa tilanne saattaa olla vieläkin hurjempi.

Olisko siis insinöörien aika ryhtyä lakkoon ja vaatia 50% palkankorotusta samoin perustein? Toivottavasti sentään ei...

Ja nyt, arvon sadat ja tuhannet lukijat, älkää vain käsittäkö tätä niin että en arvostaisi hoitajien työtä tai etten haluaisi heidän saavan kunnon korvausta työstä. On vain aina helppoa olla jakamassa mutta kun se jaettava täytyy jostain ottaa. Ja tässä tapauksessa sitä ollaan ottamassa sieltä minun lompakosta ja mielelläni en sitä sieltä kyllä anna.

Ai että miten tämä liittyy KNAM:iin? No jos lompakollani käy tosiaan perheenjäsenten lisäksi muitakin, niin jää ne KNAM:n viimeisetkin ilonrippeet hommaamatta. Kuka maksaisi minulle kotiteatterisarjan?

lauantai 6. lokakuuta 2007

Päivän pikainen

KNAM:n viikon huippuhetkiä ovat yleensä viikonloppuaamut, niin myös tällä viikolla. Istun parhaillaan lauantaiaamua keittiön pöydän ääressä, takana on pari sämpylää, muutama kuppi kahvia ja jugurttia kahta eri sorttia. Lapset on jo aikoja sitten syöneet omat aamupalansa, koiruksia on päästetty pikapissalle takapihalle ja vaimo vetelee ansaittuja pitkiä aamu-unia vielä sängyn lämmössä. Tämä on KNAM:n hetki!

Tämän päivän (6.10.2007) Aamulehdessä oli juttu oppilaitosten väärillä perusteilla saaduista valtionavuista (lyhennelmä Aamulehti.fi:ssä). Paperilehdessä oli ensinnäkin toimittaja Kristiina Tolvasen ansiokas kolumni, jossa Tolvanen aiheellisesti kysyi että miksi oppilaitosten saamia tukia ei valvota, tarkisteta ja julkaista samalla tavalla kuin opiskelijoiden saamia tukia. Tiedättehän sen vuosittaisen KELA:n uutisoinnin siitä kuinka moni opiskelija joutuu maksamaan takaisin opintotukia?

Kuitenkin tuon juttukokonaisuuden parasta antia oli mielestäni Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtajan Ilkka Pirskaisen kommentti, kun häneltä oli tiedusteltu miksi oppisopimuskoulutukseen suunnattuja rahoja oli liian suurelta osin käytetty koulutuskuntayhtymän 87 johtajan (!) johtamisen erikoisammattututkinnon suorittamiseen.

- Minun mielestäni me emme tehneet mitään väärää. Ei meillä jatkuvasti käytetä sellaisia määriä oman henkilökunnan kouluttamiseen, Pirskainen kommentoi

Jätän ensi vuonna verot maksamatta. Verottajan kysyessä maksamattomien verojen perään annan sitten vain lausunnon aiheesta.

- Mielestäni verojen maksamatta jättämisessä ei ole mitään väärää. Meidän perhe käytti tänä vuonna verorahat koiranhoitotuotteisiin sekä koira-aitauksen rakentamiseen pihapiiriin. Ei meillä jatkuvasti tulla näitä verorahoja tällaiseen käytetä. Palataan sitten ensi vuonna asiaan, toteaa KNAM.